SchuldHulpMaatje Oldambt zoekt nieuwe Maatjes

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens financiële problemen. In gemeente Oldambt is dit aantal zelfs nog hoger. De rekeningen stapelen zich op, mensen weten niet hoe ze nog moeten rondkomen en zien er tegenop om de post open te maken. De vrijwilligers van SchuldHulpMaatje Oldambt helpen om de problemen op te lossen. We hebben op dit moment 20 SchuldHulpMaatjes. Dat moeten er meer worden, omdat de vraag naar hulp enorm toeneemt. Ben jij ons nieuwe Maatje?

Wat doet een Maatje?

We stelden deze vraag aan één van onze Maatjes, Yvonne Tuin: “Als SchuldHulpMaatje breng je samen met de hulpvrager overzicht in de inkomsten, uitgaven en de onbetaalde rekeningen. Vervolgens maak je samen een plan voor een oplossing. Als SchuldHulpMaatje sta je naast je hulpvrager om het gemaakte plan ten uitvoer te brengen. Je ondersteunt de hulpvrager waar nodig en bent een luisterend oor. Dit alleen al betekent heel veel voor de hulpvrager. Belangrijk is dat je als Maatje niet de verantwoordelijkheid overneemt van de hulpvrager.”

Kan iedereen zomaar Maatje worden?

“Nee, je krijgt eerst een opleiding.” zegt Yvonne. “Als SchuldHulpMaatje ga je pas aan de slag na een driedaagse training. Je leert dus goed waar je mee bezig bent. Daarnaast maak je deel uit van een team, krijg je begeleiding van de coördinatoren van SchuldHulpMaatje Oldambt en volg je regelmatig cursussen om bij te blijven.”.

Hoe ging het bij Yvonne?

“Begin 2019 ben ik gestart met de SchuldHulpMaatje-training. In deze training leerde ik veel over financiën en omgang met hulpvragers, erg interessant. Op dit moment begeleid ik twee hulpvragers bij het op orde brengen van hun financiën en heb ik één hulpvraag al met succes af kunnen sluiten.

Voor je wordt gekoppeld aan een hulpvrager heeft de coördinator al een intakegesprek gehad. Na dit gesprek bekijkt de coördinator welk Maatje het beste bij de hulpvrager past. Vervolgens heb je een kennismakingsgesprek en ga je samen met de hulpvrager bekijken welke problemen er zijn en ben je daarnaast ook een luisterend oor. Je brengt samen de financiën in kaart en gaat samen aan de slag met een plan van aanpak om de financiën weer op orde te brengen. De hulpvrager neemt, indien nodig, contact op met de schuldeisers waar jij hem of haar ondersteunt wanneer dat nodig is. Je wilt namelijk als SchuldHulpMaatje dat je hulpvrager zoveel mogelijk zelf doet.

Wat het werk als SchuldHulpMaatje zo dankbaar en leuk maakt is dat je de hulpvrager na een aantal afspraken ziet opfleuren en energie ziet krijgen om zaken weer op te pakken.

Wat het werk als SchuldHulpMaatje zo dankbaar en leuk maakt is dat je de hulpvrager na een aantal afspraken ziet opfleuren en energie ziet krijgen om zaken weer op te pakken. En dit maakt het werk dan ook zo leuk en interessant! En natuurlijk loop je soms ergens tegen aan, waar je op dat moment even het antwoord niet op hebt. Maar dat is helemaal niet erg. Je kunt namelijk altijd terecht bij de coördinatoren van SchuldHulpMaatje Oldambt die dan met je meedenken.”

SchuldHulpMaatje Oldambt

Uit schaamte zoeken veel mensen (te) laat hulp. SchuldHulpMaatje zet zich vanuit naastenliefde in om mensen met financiële problemen zo vroeg mogelijk te bereiken en zonder verwijten te helpen. Begeleiding in gedragsverandering en financiële zelfredzaamheid staat daarbij centraal. Het doel is om de toenemende schuldenproblematiek terug te dringen.

SchuldHulpMaatje Oldambt is opgericht in 2018 op initiatief van de regionale kerken en werkt effectief samen met kerken, gemeente Oldambt, maatschappelijke organisaties en andere hulpverlenende instanties. De gemeente Oldambt en diverse fondsen maken ons werk financieel mogelijk.

Deelname aan SchuldHulpMaatje vraagt tijd en inzet, maar op termijn krijg je er veel voor terug: dankbaarheid van de mensen die je helpt, persoonlijke ontwikkeling en je draagt bij aan de maatschappelijke betrokkenheid van de kerk.

Deelname aan SchuldHulpMaatje vraagt tijd en inzet, maar op termijn krijg je er veel voor terug: dankbaarheid van de mensen die je helpt, persoonlijke ontwikkeling en je draagt bij aan de maatschappelijke betrokkenheid van de kerk.

Op ons kantoor aan de Mr. A.J. de Sitterstraat 12a in Winschoten kunnen Maatjes en hulpvragers elkaar ontmoeten. En mensen met (dreigende) schulden kunnen van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 uur en 13.00 uur vrijblijvend binnenstappen om even te praten of om hulp vragen.

Ben jij ons nieuwe Maatje?

Wie zijn geldzaken op orde heeft kan weer genieten van het leven. Dat gunnen we iedereen. Wil jij de vertrouwenspersoon zijn van iemand in een kwetsbare positie en voel je je betrokken bij onze doelgroep? Ben je bereid om structureel tijd beschikbaar te maken? En wil jij anderen helpen om ook financiële vrijheid te ervaren? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek met coördinator Jolanda de Haan via jolandadehaan@shmoldambt.nl of 06-39456137.